Странице

среда, 13. фебруар 2013.

Eterična ulja koja podižu raspoloženje


Depresija je jedna od najraširenijih bolesti današnjice.
U razvijenim je zemljama među tri najveća zdravstvena problema.
Aromaterapija može pomoći kod blažih do umjerenih oblika depresije, kao i olakšati mentalni umor i odagnati nesanicu.
Učinkovitija je ako se koristi kao dopunska terapija, uz druge alternativne metode.
Eterična ulja mogu se sigurno koristiti i zajedno s konvencionalnim lijekovima ili psihoterapijom, a vrlo su korisna i u razdoblju skidanja s lijekova.
Depresija nanosi duboke patnje, oduzima energiju te navodi na povlačenje iz društva i poslova, što oboljelom s vremenom dodatno pogoršava duševno stanje.
Neka eterična ulja potiču i bude deprimirani živčani sustav, druga imaju smirujući (anksiolitički) učinak, a treća jačaju apetit i libido.


Antidepresivna ulja sa stimulativnim učinkom


Mnogi se depresivci osjećaju umorno, bezvoljno i pospano. Njima je potreban tretman koji podiže raspoloženje i energiju, vraća nadu i suzbija učmalost.
Antidepresivna ulja sa stimulativnim učinkom su limun, naranča, mandarina, grejp, bergamot, neroli, geranij i ruža.
Ulje ekstrakta cvijeta jasmina (Jasmineum grandiflorum) ima težak, opojan miris koji se dugo zadržava u prostoru.
Emocionalno je topao i poticajan te je jedno od najučinkovitijih za podizanje iz bezvoljnosti i učmalosti.
Ruža (Rosa centifolia i Rosa damascena) vjerojatno je prvi cvijet iz kojeg je destilirano eterično ulje u 10. stoljeću u Perziji. Kao što ružu nazivaju kraljicom cvijeća, tako i njeno ulje slovi kao kralj eteričnih ulja.

Ona je nježan, ali moćan prirodni antidepresiv, živčani tonik i afrodizijak.
Najdjelotvornijom se pokazuje u liječenju depresije uzrokovane stresom kao što su porod, prekid veze ili bilo koji drugi gubitak.


Citrična ulja ulijevaju energiju


Tkogod je sklon depresiji trebao bi kod kuće imati kolekciju ulja limuna, naranče, mandarine i grejpa.
Ulja svih citričnih plodova kao stvorena su za razbuđivanje potištenog i umrtvljenog središnjeg živčanog sustava.
Njihovi osvježavajući mirisi ubrizgavaju energiju i vraćaju volju za životom, pa ih je najbolje udisati odmah nakon buđenja.

Ulja nerolija i bergamota također se dobivaju od citričnih plodova, preciznije od gorke naranče (Citrus aurantium). Neroli se pravi od cvjetova, a bergamot od kore gorke naranče.
Nerolijev je miris gorko-sladak i pomalo metalan, dok je bergamotov nježniji i mekši. Oba ulja razbuđuju, oživljavaju i dižu samopouzdanje, a neroli pomaže i kod depresije u trudnoći ili nakon poroda.
Osim što djeluje antidepresivno, eterično ulje naranče ublažava i  tjeskobu. Tijekom jedne studije, u čekaonici kod stomatologa pacijenti su podijeljeni u dvije prostorije.
U jednoj je postavljeno eterično ulje naranče, a u drugoj ne.
Pokazalo se da su pacijenti  izloženi mirisu narančinog ulja imali nižu razinu anksioznosti i pozitivnije raspoloženje od pripadnika druge skupine.


Antidepresivna ulja s umirujućim učinkom


Depresija je često pomiješana s tjeskobom, strahom, zabrinutošću, uzrujanošću i nesanicom.
Trpite li od ovog oblika depresije, oslonite se na ulja koja imaju združena antidepresivna i sedativna svojstva: lavandu, kamilicu, muškatnu kadulju, sandalovinu i ylang-ylang.
Lavanda je jedno od najslavnijih antidepresivnih ulja, a smatra se da djeluje tako što njene udahnute molekule potiču lučenje serotonina u mozgu.
Lavandino ulje ulijeva spokoj, uravnotežuje uzburkane emocije i utišava unutrašnji dijalog.
Kao i druga smirujuća ulja, lavandu je najbolje udisati kasno popodne i navečer, jer otklanja nesanicu i uvodi u san.
Lavanda ujedno služi i za poticanje apetita, koji je kod mnogih depresivaca vrlo oslabljen.


Kaduljom do odličnog raspoloženja


Muškatna kadulja (Salvia Sclarea) porijeklom je iz Italije, južne Francuske i Sirije, ali raste gdjegod je tlo dovoljno suho. Ovo eterično ulje ima predivnu aromu koja podsjeća na orah.
Učinak ulja muškatne kadulje opisan je kao spoj euforije, spokoja i opuštenosti. Osim što diže raspoloženje, ojačava otpornost na stres, ublažava psihičku napetost i opušta mišiće.

Ylang-ylang (Cananga odorata) malo je tropsko stablo koje raste na Filipinima, Javi, Sumatri, Madagaskaru.
Ovo ulje, čije ime znači cvijet-cvijet, smanjuje potištenost i tjeskobu, smiruje usplahirenost i razdražljivost i pomaže pri usnivanju.
Ima i afrodizijačka svojstva i budi zamrlo zanimanje za spolnost. Njegov je miris težak i opojan, pa mu se nemojte dugo izlagati, jer bi vas mogla zahvatiti mučnina ili glavobolja.
 
Antidepresivna ulja primjenjuju se uz pomoć aromatičnih lampi, raspršivača, mirišljavih kupki, masaže.
Možete ih nakapati na jastuk i posteljinu ili na komadić vate ili maramicu, koje potom držite pod nosom.

  • Poticajna ulja: limun, naranča, mandarina, grejp, neroli, bergamot, ruža, ružmarin, geranij
  • Smirujuća ulja: lavanda, kamilica, muškatna kadulja, menta
  • Ulja za samopouzdanje: jasmin, ylang-ylang, neroli, cedrovina, sandalovina
  • Ulja za društvenost i libido: jasmin, ylang-ylang, neroli, ruža i sandalovina
  • Ulja za apetit: lavanda, bergamot, smreka

Kuhanje prema godišnjim dobima


Prehrana prema godišnjim dobima, osim što je ukusnija i bogatija hranjivim sastojcima, pristupačnija je i cijenama.
Najbolje je koristiti namirnice lokalnih proizvođača jer su ti prehrambeni proizvodi nerijetko i svježiji, osobito voće i povrće.
Iako znamo da je sezonska hrana najzdravija, često to zaboravljamo kad jedemo.
Razlog tomu je što moderna prehrana i svjetska distribucija hrane namirnice čini dostupnima tijekom cijele godine.
Zbog toga u velikim prodavaonicama police izgledaju gotovo isto u prosincu kao i u srpnju.


Istraživanja podupiru prehranu prema godišnjim dobima


U studiji koju je 1997. godine provelo englesko Ministarstvo poljoprivrede pronađene su značajne razlike u nutritivnim sastojcima pasteriziranog mlijeka ljeti i zimi.
Vrijednosti joda bile su više u zimskim mjesecima, a beta-karotena ljeti. Istraživanje je pokazalo da su ove razlike u sastavu mlijeka nastale prvenstveno zbog razlike u prehrani krava.
S obzirom na to da su krave zimi jele hranu konzerviranu solju, a ljeti svježe biljke, i kravlje je mlijeko bilo nutritivno drugačije tijekom dviju sezona.
Isto tako, znanstvenici u Japanu dobili su slične rezultate pri ispitivanju hranjivih vrijednosti namirnica.
Sadržaj vitamina C u špinatu razlikovao se ovisno o tomu je li bio ubran u ljeto ili u zimu.


Vodič sezonske prehrane


Diljem svijeta, pa čak i u različitim dijelovima jedne zemlje, sezonska prehrana može varirati zbog razlike u klimatskim uvjetima.
No svejedno, prateći osnovna načela činimo dobro našem organizmu.
Proljeće
Godišnjem dobu koje simbolizira buđenje odgovaraju namirnice koje omogućavaju čišćenje i novu energiju.
Poželjno je usredotočiti se na lagano, lisnato povrće. Od zelenila na tanjuru bi se svakako trebala naći blitva, špinat, razne salate, a od začina svježi peršin i bosiljak.
Ljeto
U svijetlim ljetnim mjesecima preporučuje se hrana koja rashlađuje.
Takve namirnice uključuju voće, poput jagoda, jabuka, krušaka i šljiva te povrće, kao što su tikvice, brokula, cvjetača i kukuruz.
Dobrodošli začini su paprena metvica i korijandar.
Jesen
U razdoblju jesenskih žetava počinjemo pomalo zagrijavati organizam.
To je vrijeme konzumacije mrkve i slatkog krumpira. U pripremi hrane se češće koristi luk i češnjak. Savjetuju se i đumbir, papar te gorušica.
Zima
Najhladnija sezona zahtijeva isključivo namirnice koje će nam pomoći da duže zadržimo toplinu.
Valja imati na umu da biljke kojima je potrebno više vremena da izrastu općenito više griju, nego one koje rastu brzo.
Stoga je ovo doba za sve gomoljasto povrće, uključujući mrkvu, krumpir, luk i češnjak. Dobro se uklapa i kukuruz te razni orašasti plodovi.


Razdoblje kaphe - hibernacija i buđenje


Prvih šest mjeseci u godini, točnije od siječnja do lipnja vrijeme je kaphe.
Doista, ako uzmemo u obzir da princip kaphe uključuje svojstva hladnog, tamnog, teškog i ljepljivog, vrlo lako zimu možemo poistovjetiti s navedenim obilježjima. Također, vlaga kaphe jasno odgovara kišnom proljeću.
Osim đumbira koji grije, prilikom kuhanja dobro je koristiti začine poput kumina, koromača, papra i kurkume. Tijekom ove sezone prednost se daje juhama, varivima te toplim biljnim čajevima.
U proljeće, dobro je napraviti čišćenje organizma od toksina nagomilanih tijekom zimske sezone.


Proljetni čajevi za čišćenje


Pomažu jetri, bubrezima i koži da organizam oslobodi nakupljenih otrova.
U oba recepta se navedeni sastojci dodaju u 2 l prokuhane vode i piju tijekom dana.
Recept 1
- ¼ žličice kumina
- ½ žličice korijandra
- ½ žličice koromača
Recept 2
- 2 do 3 tanke kriške svježeg đumbira
- ¼ žličice kumina
- ¼ žličice koromača
- 2 zrna crnog papra
- 2 lista metvice


Razdoblje pitte - hlađenje i ponovna ravnoteža


Srpanj, kolovoz i rujan vrući su mjeseci kao i vatrena pitta.
Ovo je vrijeme kad nam gode osvježavajuća kupanja i hladniji napici, osobito voćni. Ipak, treba paziti da se nakon jela ne pije ništa ledeno.
Preporučljive ljetne namirnice: tikvice, buče, bundeve, krastavci, blitva, kelj, kineski kupus, korijandar, koromač, peršin, dinje.
Nepreporučljive ljetne namirnice: rajčice, špinat, luk, češnjak, ocat, sezam, gorušica, svi ljuti začini, banane, ananas, citrusi.


Razdoblje vate - ustaljena disciplina


Listopad, studeni i prosinac imaju odlike vate. Jesen je doba kad osnažujemo tijelo i smirujemo um.
U ovo vrijeme je važno ići ranije na spavanje, ponovno uspostaviti ujednačen dnevni raspored aktivnosti te konzumirati hranjiva i topla jela. Šalica bademovog mlijeka idealna je za hladnih večeri.

Kuhajući u prirodnom ritmu svakoga godišnjeg doba na jednostavan ćete način učiniti najbolje za vaše zdravlje.

Boražina

Boražina - biljka izvanredne ljepote i ljekovitosti
Boražina (lat. Borago officinalis), biljka je prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama.
Zbog svoje privlačnosti, čest je motiv goblena i drugih tkanja.
Neko je vrijeme  bila zanemarena u liječništvu, ali danas joj se opet vraća stara slava.
U Europu su je donijeli Arapi, danas samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Europi, a uzgaja se u cijelome svijetu.
Prema rimskoj povijesti, Dioskurid je koristio boražinu za utjehu srca i tjeranje tuge.
U 17. stoljeću John Evelyn je zaključio da njene grančice oživljavaju hipohondre i povećavaju koncentraciju kod studenata.
Danas znamo da je cijela biljka iznimno blagotvorna za sveukupno zdravlje.
Njeni pripravci se koriste u unutarnjoj, vanjskoj i aromaterapijskoj primjeni.


Ljekovitost boražine


Boražina sadrži kalij, kalcij i mineralne kiseline i djeluje vitalizirajuće na organizam.
Najbogatiji je poznati izvor gama-linolenske kiseline, koja djeluje:
  • protuupalno
  • protiv autoimunih i krvožilnih bolesti
  • protiv kožnih tegoba
  • na razinu glukoze
  • na hormonalnu ravnotežu
  • kao pomoć kod mršavljenja
  • kao jaki antioksidans
  • protiv nekolikih vrsta tumora

Boražina potiče znojenje, snižava temperaturu i liječi širok spektar urinarnih problema.
Tradicionalno se rabi kao diuretik jer izbacuje  suvišne tekućine iz organizma.
Učinkovita je kod bronhitisa, kašlja, raznovrsnih infekcija grla i usta. Kao čaj služi za ispiranje usne šupljine, čime štiti zdravlje zubiju i desni.
Boražina jača energiju, koncentraciju i imunitet. Djeluje protiv apatije, depresije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ.
Korisna je kod problema s očima jer sprečava oštećenja vida i noćno sljepilo. Suhe oči preporučljivo je ispirati s čajem od boražine.
Fitoterapeuti je prepisuju kod problema s metabolizmom, hormonima, PMS-om, menopauzom, valunzima i plućnim tegobama.
Žene s policističnim jajnicima trebale bi konzumirati boražinu. Kombinirajte je sa sladićem u omjeru 1:1. Takva mješavina smanjuje proizvodnju testosterona, potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona.
Boražina je vrijedan dodatak prehrani i preporučuje se kod neishranjenosti, staračkih problema i za oporavak nakon bolesti.
Pomaže u mršavljenju i pritom detoksicira organizam. Korisna je kao začin u mnogim dijetama, pogotovo onima s niskim udjelom soli.
Ljekovite vrijednosti boražine:
  • zacjeljuje rane
  • pomaže kod infekcija grla i usta
  • povećava energiju i koncentraciju
  • pomaže kod reumatizma
  • jača srce
  • poboljšava apsorpciju željeza
  • sprečava vrtoglavice
  • regulira rad hormona kod žena
  • pomaže kod apatije i depresije
  • štiti vid
  • čisti organizam



Ulje boražine za lijepu kožu


Nekada se boražina više koristila cijela, ali danas je njeno ulje popularnije.
Ulje boražine blagotvorno je po zdravlje i ljepotu. Najčešće se primjenjuje u njezi kože, bilo tako da se pije ili koristi vanjski.
Ulje boražine ugodno djeluje na kožu te uklanja crvenilo tipično za osjetljivu i problematičnu kožu. Čisti kožu, potiče rast novih stanica i djeluje protuupalno.
Preporučljivo je kod kožnih problema uzrokovanih hormonima, jer uspostavlja prirodnu hormonalnu ravnotežu.
Pozitivna strana ulja je da se ne kvari poput većine ulja.
Skladištite ga na tamnom i hladnom mjestu. Kod kupnje ulja pazite da bude kvalitetno i hladno prešano.
Kod oralne upotrebe s ciljem liječenja kožnih poremećaja na dan uzimajte 0,5 do 3 g ulja boražine - triput dnevno po jednu malu žličicu tijekom jela.
Djeca uzimaju do dva grama ulja.
U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja, što odgovara količini od 1,4 g gama-linolenske kiseline na dan. Ne propustite se u vezi s tim posavjetovati s liječnikom.
Imate li epilepsiju ili vam se zgrušava krv, izbjegavajte boražinu. Osim u spomenutim slučajevima, bezopasna je za upotrebu i možete je nerazrijeđenu stavljati na kožu.


Uzgoj i priprema


Boražina je idealna za sadnju u eko vrtovima. Osim što je jako korisna, vjeruje se da poboljšava okus jagoda, rajčica, mahunarki i špinata. Ako se posadi uz njih štiti ih i od nametnika.
Sije se na rahlom, dreniranom i osunčanom tlu, ili u lonce u proljeće ili u jesen.
Kod boražine se skupljaju listovi i cvjetovi. Cvjetovi su slatkog okusa, pa su odlični za ukrašavanje deserata.
Od boražine možete pripremiti čaj, ocat, sok ili tinkturu. Možete je koristiti u obliku praha ili kapsula.
Za pripremu čaja od boražine koriste se suhi ili svježi cvjetovi i listovi.

Boražina je uvelike zastupljena i u kuhinji. Zbog osvježavajućeg okusa sličnog krastavcu rabi se za salate, pića i sireve.

Slane sobe

Ljekovitost slanih soba
Pri pomisli na sol, obično imamo na umu začin.
Znamo da prevelik unos soli može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, poput  visokoga krvnog tlaka.
Međutim, sol može biti i vrlo korisna.
Točnije, ona je prirodni lijek čije blagodati uživamo prilikom izlaganja kože slanom okruženju ili kad udišemo zrak obogaćen solju.


Duga povijest terapije solju


Termin haloterapija (od grč. riječi halo što znači sol) u uporabi je od osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Liječenje se provodi u tzv. slanim sobama, po uzoru na ruske i poljske slane spilje iz 19. stoljeća.
U Rusiji se solna metoda koristi za liječenje bolesti dišnog sustava više od dvadeset godina. Solna terapija je službena terapija u sklopu javnog zdravstva. Isti status ima i u Estoniji.
U Torontu je prije dvanaest godina otvorena prva klinika koja koristi metodu haloterapije, a prije pet godina slična takva i u Londonu.
Osim u Kanadi i Engleskoj, liječenje solnom terapijom je sve popularnije u drugim zemljama Europske unije te u SAD-u.
Učinkovitost haloterapije dokazana je brojnim znanstvenim radovima, nastalim posljednjih desetljeća.


Atmosfera slanih soba


Terapija obuhvaća boravak u prostoriji koja oponaša uvjete slanih spilja.
Pritom udišemo mikroelemente kristalne soli i izlažemo tijelo suhom, slanom aerosolu. Prostorija u kojoj se provodi tretman ima kontrolirane uvjete.
Zrak je bez alergena, temperatura mu iznosi od 18 do 24 ºC, a vlažnost od 40 do 60 %.
Sol je i prirodni izvor negativnih iona koji „pročišćuju zrak“.
Mikročestice kamene soli sastoje se od kemijskih elemenata, tj. minerala koji dokazano ljekovito djeluju na zdravlje čitavog organizma:
Bakar
potiče proces izmjene tvari u organizmu;
Cink
pospješuje razvoj i rast kostiju;
Jod
utječe na pravilan rad štitnjače;
Kalcij
nužan je za rast i zdravlje kostiju i zuba te za proces zgrušavanja krvi, smanjuje rizik od bolesti srca;
Litij
štiti od ateroskleroze, srčanih bolesti i dijabetesa;
Magnezij
pomaže u procesu pretvorbe hrane u energiju te stvaranja bjelančevina, utječe na smanjenje živčane napetosti;
Mangan
antioksidans koji štiti od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali iz nezdrave hrane;
Selen
antioksidans koji štiti stanice od oštećenja, jača imunološki sustav, djeluje protiv starenja kože;
Željezo
sprečava anemiju, podiže razinu otpornosti organizma.


Djelovanje haloterapije


Ova potpuno prirodna metoda izravno utječe na poboljšanje općeg stanja cijelog organizma.
Prilikom udisanja zraka obogaćenog negativnim ionima, odmah osjećamo blagotvorni učinak na raspoloženje. Vrlo brzo ćemo ukloniti stres, razdražljivost i umor.
Tijekom tretmana, procesom raspršivanja mikroelementi iz kamene soli postupno se oslobađaju u zrak. Zrak obogaćen finim česticama soli prodire duboko u kožu i dišni sustav, dublje nego zrak iz inhalatora.
Udisanje takvog zraka pomaže u uklanjaju virusa, bakterija, gljivica, alergena i toksina iz organizma.
Tretman za odrasle obično traje 40 minuta, a 20 minuta za djecu. Za postizanje najboljih rezultata preporučuje se najmanje 10, a po mogućnosti 15 - 20 tretmana.
Kasnije se terapija može ponoviti dva do tri puta godišnje.
Haloterapija je namijenjena svima, starijim osobama, trudnicama, djeci, čak i dojenčadi, ali uz preporuku pedijatra.
Inhalacija se često kombinira s opuštajućom glazbom i svjetlosnom stimulacijom radi još boljih učinaka.


Bolesti kod kojih pomaže solna terapija


Haloterapija dokazano pomaže kod..
  • akni, dermatitisa, psorijaze
  • tegoba donjih i gornjih dišnih puteva
  • alergije
  • astme
  • cistične fibroze
  • hrkanja
  • upala uha
  • kronične opstrukcijske bolesti pluća,
  • kroničnog umora i stresa
  • peludne hunjavice
  • prehlade
  • upala bronha, grla, krajnika, pluća i sinusa

U prevenciji od obolijevanja preporučuje se svima jer poboljšava krvotok te jača cijelo tijelo.


Kućne svjetiljke


U dobrobitima haloterapije moguće je, u manjoj mjeri, uživati i u vlastitom domu.
Za tu svrhu služe dekorativne stolne svjetiljke koje su izrađene od ružičasto-narančaste himalajske soli.
Kristalna sol s Himalaje sadrži 84 vrsta minerala, pa su ovakva rasvjetna tijela vjerojatno najprirodniji i najzdraviji umjetni izvori svjetlosti.
Ove svjetiljke uništavaju električni smog koji zrače brojni kućni uređaji, a koji dokazano uzrokuje mnoge bolesti.
Blaga, topla svjetlost solnih lampa pomaže i kod poremećaja koncentracije i spavanja.


Isprobajte slanu sobu


Ako uživate u svježini zraka nakon oluje ili u blizini vodopada, slično ćete se osjećati i u slanoj sobi.
Smatra se da 20-minutni boravak u slanoj sobi ima jednako djelovanje kao i boravak na moru u trajanju od četiri dana.
Stoga su slane sobe idealne za ljekoviti odmor kad nismo u mogućnosti otputovati na more.

уторак, 12. фебруар 2013.

Šest namirnica za uklanjanje žučnih kamenaca bez operacije


Da biste izbjegli stvaranje žučnih kamenaca, ne smijete se pouzdati u sreću.
Morate nešto poduzeti da biste spriječili njihov nastanak.
U tom je cilju važno redovno konzumiranje namirnica potrebnih za održavanje čistog i funkcionalnog žučnog mjehura.
Nudimo vam nekoliko korisnih savjeta za prevenciju žučnog kamenca svakodnevnim namirnicama.


Pijte svježe voćne i povrtne sokove


Svakodnevno pijte sokove od svježeg iscijeđenog voća i povrća. Žučni mjehur zajedno s jetrom radi na odstranjivanju toksina iz organizma.
Međutim, kada se jedan od ova dva vitalna organa začepi zbog loše ishrane ili nakupljanja toksina, kolesterol se može kristalizirati i formirati žučni kamenac.
Sokovi od svježeg lužnatog voća i povrća može pomoći u smanjenju upale i enzimatskom čišćenju jetre i žučnoga mjehura.
Sirov, nefiltriran sok od jabuke, bogat pektinom, pomoći će pri smekšavanju i razbijanju postojećega žučnoga kamenca, kao i pri sprečavanju nastanka novog.
Limun, celer, rajčice i repa su također odlični izvori svježih sokova za dnevno ispijanje.

Ako patite od boli u žučnom mjehuru, sljedeći recept može vam pomoći u eliminiranju te boli i odstranjivanju postojećega žučnoga kamenca:
Sastojci:
  • - 1 velika organska sirova cikla, oprana i fino naribana (ako je organska, nemojte je guliti)
  • - sok pola limuna
  • - 2 žlice lanenog ulja

Ako nemate laneno ulje, možete se privremeno poslužiti ekstra-djevičanskim maslinovim uljem.
Uzimajte po jednu čajnu žličicu smjese tijekom dana svakih sat vremena.
Drugog i trećeg dana napravite novu smjesu s četvrtinom velike cikle. Uzimajte po jednu čajnu žličicu smjese tri do četiri puta dnevno, ili češće.
Redovno dodajte ovu smjesu salati ili je jedite samu dva do tri puta tjedno. Ovo će pomoći žuči da ostane rijetka i pokretna.
Ne možete li doći do organske cikle, ogulite je. Imate li organsku ciklu, koristite i koru. Cikla je u svakom obliku odlična namirnica za jetru i žučni mjehur.


Opskrbite se zdravim mastima


Provjerite unosite li dovoljno zdravih masti.
Iako neki stručnjaci ohrabruju pacijente da izbjegavaju sve masti, posebice ako su već imali operaciju žučnoga mjehura, određene masti pomažu u sprečavanju budućih i razgradnji postojećih žučnih kamenaca.
Maslinovo je ulje sastojak mnogih terapija za razgradnju žučnoga kamenca.
Zdrave zasićene masti iz kokosovog ulja pomažu u apsorpciji važnih nutrijenata iz drugih namirnica odgovornih za održavanje čistoće jetre i žučnoga mjehura.


Klonite se omege-6


Izbjegavajte toksična ulja poput onih od soje i kanole, jer sadrže nezdrave masnoće.
Imajte na umu da su hidrogenizirana ulja zasićena opasnim masnim kiselinama omega-6, dok imaju manjak masnih kiselina omega-3.

Uzimajte ekstra-djevičanska ulja bogata omegom-3. Tako ćete pospješiti prirodno sniženje nivoa kolesterola, rasterećenje vitalnih organa od toksina i čišćenje od kamenaca.


Unosite suncokret ili prirodni sojin lecitin


Jedan od najlakših i najbržih načina razbijanja žučnoga kamenca je uzimanje lecitina dobivenog iz suncokreta ili prirodno uzgojene soje, bez genetskih modifikacija.
Lecitin, masna tvar sačinjena od kolina i inositola, glavna je komponenta staničnih membrana i njegova probava zahtijeva visoke količine žuči.
Kada ulazi u jetru, lecitin se rastvara u žuči, a u istom se procesu rastvara stvrdnuti žučni kamenac.
"Niska koncentracija lecitina u žuči mogla bi biti uzrok žučnih kamenaca kod mnogih ljudi", piše Michael T. Murray u svojoj knjizi "Priručnik prirodne medicine".
"Studije su pokazale da uzimanje već i samo 100 mg lecitina triput dnevno povećava koncentraciju lecitina u žuči, a kod većih doza bilježe se značajnija povećanja."


Koristite jabučni ocat i maličnu kiselinu


Mješavina jabučnog octa i malične kiseline, koja je prisutna u svježem soku jabuka, je siguran način uklanjanja žučnih kamenaca bez potrebe za operacijom ili interveniranjem lijekovima.
Pijete li ovu mješavinu, unaprijedit ćete zdravlje žučnog mjehura.
Jabuke i svježi jabučni sok sadrže obilje malične kiseline  - smekšavajućeg sastojka koji može pomoći u procesu odstranjivanja žučnih kamenaca.
Knjiga Apple Cider Vinegar - Miracle Health System - objašnjava kako uz pomoć jabučnog octa i soka napraviti čišćenje od kamenaca u samo dva dana.


Obogatite obroke kurkumom


Prema istraživanjima, kurkuma je snažan antioksidans, pomaže u borbi protiv upala i održava zdravi žučni mjehur.
Otkriveno je da kurkuma povećava topivost žuči, olakšavajući organizmu razgrađivanje tvari, koje bi se u suprotnom formirale u žučni kamenac.
Dr. Andre Weil predlaže 300 mg kurkume triput dnevno za poboljšanje kemijskog sastava žuči.
Savjetuje i konzumiranje hrane bogate kalcijem, uzimanje dodatnoga vitamina C i ograničavanje unosa rafiniranoga šećera.

Vidatox

Pripravak od škorpionskog otrova - Vidatox - dokazano pomaže kod mnogih vrsta karcinoma
Ono što je u malim dozama lijek, u većima je otrov, i obrnuto.
Tako glasi stara izreka, čija se valjanost još jednom potvrđuje.
Novi homeopatski lijek od otrova plavog škorpiona liječi niz karcinoma kod ljudi, objavili su kubanski istraživači.
Plavi škorpion (Rhopalurus Junceus) živi na Kubi i ime je dobio po plavkastom repu, na kojemu mu se nalazi zloglasna bodlja.
Boja tijela mu je zapravo narančasto-crvenkasta, pa ga zovu i crvenim škorpionom.


Ideju dali domoroci


Znanstvenici s ovog karipskog otoka počeli su proučavati škorpionski otrov u rujnu 1997. potaknuti saznanjima da domoroci stoljećima primjenjuju tu tvar radi liječenja tumora.
Sveobuhvatnim i temeljitim istraživanjem došli su do zaključka da sastojci otrova imaju analgetske, protuupalne i protutumorske učinke, koji produžuju život oboljelima od raka, ublažavaju bol i ponekad smanjuju tumorsko tkivo.
"Trebalo nam je petnaest godina da znanstveno dokažemo blagotvorne učinke škorpionskog otrova. Ispostavilo se da su domorodačka vjerovanja u djelovanje otrova istinita", istaknuo je jedan od istraživača, dr. Guevara Garcia.
Rezultat istraživanja je lijek Vidatox 30 CH, kojeg proizvodi kubanska kompanija Labiofam. Smatra se da taj lijek smanjuje širenje stanica raka i produžuje život pacijenata.


Na koje bolesti djeluje?


Istraživači kažu da Vidatox poboljšava kvalitetu života oboljelima od raka dojke, jetre, gušterače, pluća, mozga, grlića maternice, prostate i drugih vrsta karcinoma.
Lijek je testiran na pacijentima iz Europe, Sjedinjenih Država i same Kube, pri čemu nisu utvrđeni ozbiljniji neželjeni učinci.

Otrov sadrži bjelančevine niske molekularne težine, koje mogu spriječiti nastanak i razmnožavanje tumorskih stanica.
Prema kubanskim liječnicima koji podupiru primjenu Vidatoxa u onkologiji, aktivni sastojci otrova blokiraju neke stanične enzime i sprečavaju angiogenezu, to jest stvaranje novih krvnih žila unutar tumora.
Bez novih krvnih žila, tumor se ne može hraniti pa prestaje rasti, a potencijalno i odumire.
Takvo je djelovanje utvrđeno u laboratorijskom ispitivanju na tumorskim stanicama u Meksiku.


Proizvodnja lijeka


Otrov se uzima od živog škorpiona, kojeg se električnim poticajima navodi da ispusti dvije do tri kapi otrova. Lijek se proizvodi tako da se od škorpiona na opisan način uzme pet do šest "doza" otrova.
Prikupljena se tekućina razrjeđuje u destiliranoj vodi, a koncentracija otrova u otopini ovisi o tipu raka i stanju pacijenta.
Lijek se uzima oralno, a tijekom terapije pacijent se mora pridržavati propisane prehrane, prilagođene što boljoj apsorpciji aktivnih sastojaka lijeka.
Kuba je poznata po upotrebi škorpiona u terapeutske svrhe još od početka 20. stoljeća.
Tada je ušlo u upotrebu škorpionsko ulje, koje se smatralo korisnim protiv zadržavanja mokraće, bakterijskih infekcija, tumora i upala.


Otrov ili lijek?


Škorpion, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov radi hvatanja plijena, obrane od mogućih prijetnji i podjarmljivanja partnera tijekom parenja.
Škorpionski se otrov sastoji od niza spojeva, od kojih neke pogađaju živčani sustav.
Svaka od 1500 vrsta škorpiona ima malo drukčiji otrov, koji je dovoljno moćan da usmrti plijen, koji je obično neka mala životinja.
Dvadeset i pet vrsta, među kojima i plavi škorpion, ima otrov koji je opasan i za ljude.
Najopasnijim se smatra arizonski škorpion, koji žrtvi ubrizgava velike količine otrova.
Posljedice škorpionskog uboda su:
  • Bol, slična onoj od pčelinjeg uboda. Unutar sat-dva bol popušta, a umjesto njega se javljaju obamrlost, peckanje i osjetljivost na dodir. U težim slučajevima, bol se može proširiti na prsište i leđa.
     
  • Oteklina. Nastaje obično samo oko mjesta uboda. U težim slučajevima, kod ljudi osjetljivih na škorpionski otrov,  oteklina se može proširiti na lice, jezik i grlo.
     
  • Povišena temperatura, grčevi, povraćanje, pojačano lučenje sline i suza. Ovo se javlja kad osobito otrovni škorpion ubrizga veću količinu otrova.
     
  • Smrt. Vrlo rijetka posljedica, barem kad se radi o zdravim odraslim osobama. U opasnosti su alergični pojedinci, djeca ili ljudi slabijeg zdravlja koje ubode neka od otrovnijih vrsta.

Iako ubod škorpiona može biti po život opasan za čovjeka, homeopatski pripravak Vidatox nije pokazao negativne učinke na zdravlje pacijenata.

Panchakarma - čišćenje organizma

Panchakarma - čišćenje organizma na ayurvedski način
Panchakarma (pancha - pet i karma - djelovanje) označava ayurvedski program čišćenja i pomlađivanja tijela.
U nazivu stoji broj pet jer se izvorno proces sastojao od pet procedura koje su uključivale čišćenje nosa,  debelog crijeva, želuca i  krvi.
Panchakarma je razvijena s ciljem pomlađivanja organizma, uklanjanja tjelesnih nečistoća i otrova, poboljšanja zdravlja i produženja života.
U duhovnom smislu panchakarma uklanja negativne misli, oslobađa od ustaljenih loših obrazaca ponašanja te omogućuje povratak zdravom početku.
U manje drastičnom obliku od originalnog, ova metoda detoksikacije se obično provodi jedanput godišnje radi prevencije bolesti te s namjerom emocionalnog i spiritualnog razvoja.
Panchakarma se dijeli u tri stupnja.


1. Purv-karma - pripremni stupanj


Cilj ove faze je pripremiti tjelesna tkiva za čišćenje i oslobađanje od toksina. Tradicionalno, priprema se vrši uz pomoć snehane - uljne terapije, i svedane - terapije znojenjem.
Organizam možete pripremiti za panchakarmu i uz pomoć posebne prehrane.
Dva do tri tjedna prije same detoksikacije potrebno je iz prehrane izbaciti umjetno obrađenu hranu, slatkiše, stimulanse poput kave i većinu mliječnih proizvoda.
Tjedan dana prije faze čišćenja prehrana se dodatno mijenja, tj. bazira pretežno na povrću i cjelovitim žitaricama.
Ove namirnice, a osobito povrće, stvaraju lužnato okruženje u organizmu koje, nasuprot kiselom, podržava postupak eliminacije toksina.
Tijekom purv-karme dobro je iz dnevnog rasporeda izbaciti sve aktivnosti koje nisu nužne, a dodatno nas opterećuju te više vremena posvetiti samom sebi.
Savjetuju se i meditacije ili šetnje prirodom.
Poželjno je posvetiti pozornost dubokom disanju, naročito izdahu koji pomaže u rješavanju blokada, loših misli i osjećaja.

Khichri

Jednostavan, lako probavljiv rižoto pripremit će tijelo za detoksikaciju. Može se jesti i tijekom oporavka od procesa čišćenja.
  • 1 šalica smeđe basmati riže (prethodno namočene u vodi, barem pola sata, i ocijeđene)
  • 1 šalica mung graha (prethodno namočenog u vodi, barem jedan sat, i ocijeđenog)
  • 1 šalica povrća (graška, mrkve, špinata, karfiola itd)
  • začini (kumin, korijander, kurkuma, đumbir, papar, lovorov list)
  • 6 šalica vode

Zagrijte ghee u posudi na umjerenoj vatri. Dodajte kumin ili sjemenke korijandra. Potom umiješajte sjeckani đumbir te pirjajte do zlatnosmeđe boje.
Zatim dodajte jednu žličicu kurkume u prahu, četvrtinu žličice crnog papra u prahu i jedan lovorov list. Dodajte mung grah, povrće i rižu te ulijte vodu.
Kuhajte oko sat vremena. Kad grah postane potpuno mekan dodajte prstohvat soli. Preko gotovog jela prelijte ghee i pospite sjeckanim lišćem svježeg korijandra.

Ghee (pročišćeni maslac)

Već gotov ghee možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, no možete ga i sami napraviti.
Uzmite što prirodniji, nesoljeni maslac, stavite ga u posudu na jaku vatru i pustite da se otopi. Kad se, nakon desetak minuta, maslac potpuno otopio, smanjite vatru.
Ostavite kuhati još 45 minuta na laganoj vatri.
Za to vrijeme će se na vrhu i dnu smjese pojavljivati nečistoće. One na vrhu uklonite kuhačom ili žlicom. Nemojte miješati smjesu i cijelo vrijeme odstranjujte pjenicu s površine tekućine.
Nakon 45 minuta ugasite vatru i pustite da se pročišćeni maslac ohladi. Pripremite staklenku i na nju postavite gusto sito ili komad čiste gaze. Procijedite tekućinu, preko gaze ili kroz sito, u staklenku.


2. Panchakarma - stupanj čišćenja


Tradicionalno, panchakarma se sastojala od pet procesa - vamana, virečana, basti, nasje i rakta mokše -  koje se smiju primjenjivati samo pod nadzorom ayurvedskog liječnika.
Ako nemate mogućnost posjetiti ayurvedsku kliniku, napraviti čišćenje organizma možete kod kuće uz pomoć jednodnevnog posta i posebne čajne mješavine.
Ujutro se na prazan želudac uzima  prokuhana topla voda s 1-2 žličice gheeja. Ovaj postupak čisti otrove iz organizma.
Preko dana se piju samo biljni napitci.
Prijedlog recepta za biljni čaj
  • 8 šalica vode
  • 4 žličice kumina u prahu
  • 4 žličice korijandra u prahu
  • 8 mahuna kardamoma
  • 4 žličice smrvljenih sjemenki koromača
  • 2 prstohvata crnog papra u prahu
  • ½ žličice đumbira u prahu (ili 3 kriške svježeg đumbira)

Pomiješajte sve sastojke u posudi i stavite na vatru. Kad zavrije, kuhajte još 5 minuta. Sklonite s vatre i ostavite poklopljeno 15 - 20 minuta. Procijedite kroz sito i pijte toplo tijekom cijelog dana.
U danu kad se posti važno je smirivati um dubokim disanjem.
Prije spavanja možete nanijeti malo gheeja na stopala i izmasirati ih te na prsa utrljati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Tako ćete lakše i mirnije usnuti.


3. Pomlađivanje


Za vrijeme ovog stupnja prelazimo na jednostavnu prehranu. Važno je postupno i polako uvoditi krutu hranu u jelovnik.
Prvi i drugi dan ponovno jedite khichri, ali u receptu povećajte količinu tekućine, tako što ćete istom omjeru drugih sastojaka sada dodati 14 šalica vode.
Treći dan ponovno slijedite prvotni recept sa 6 šalica vode.
Mnogi ljudi smatraju da se najdublje iscjeljivanje događa baš tijekom ove posljednje faze.
Vjeruje se da u danima i tjednima koji slijede nakon završenog procesa čišćenja svjedočimo tjelesnim, osjećajnim i duhovnim promjenama na onim osobnim područjima kojih možda ranije nismo bili ni svjesni.
Nakon provedene detoksikacije osjetit ćete osvježavajuće olakšanje. Također ćete bolje osjetiti vrijednosti svake zdrave namirnice koju unosite u organizam.

Prokuvana voda - kipjatok

Zagrijte organizam iznutra!
Prema ayurvedi, redovna upotreba prokuhane vruće vode jača naš imunitet, daje snagu i energiju.
U našim krajevima, ali i na Istoku se upotreba vruće vode za piće podrazumijeva.
U Rusiji, Ukrajini i sličnim zemljama "kipjatok" se stalno drži u samovaru i normalno se pije umjesto hladne vode.
U zemljama kao što su Indija, Kina, Japan i slične, vruća voda i drugi vrući napici također su uobičajeni. To je dio tradicije stare tisućama godina.
Ako ljudi nešto slede i čuvaju iz generacije u generaciju, možemo pretpostaviti da je to iz nekog razloga korisno.


Zašto kuhati vodu?


Smisao kuhanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuhanjem se uništavaju mikroorganizmi i potiče se taloženje kemijskih nečistoća iz vode.
Ako prokuhate običnu vodu iz pipe i pustite da vrije bar 5 minuta, poslije hlađenja možete naći gust talog otpadnih i štetnih tvari. Dakle, prvi rezultat kuhanja mikrobiološka i kemijska ispravnost vode.
Druga je svrha prokuhavanja suptilnija, ali podjednako važna. Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biokemijskim reakcijama koje se neprekidno dešavaju u našem organizmu.
Voda i vatra leže u osnovi kemije, a pre svega biokemije.


Vatra zvana agni


Zajedničko ime za sve metaboličke procese u tijelu je pita doša. Doslovni prijevod riječi pita je "kiselina", pa sama riječ ukazuje na probavu i biokemijske procese. Prema ajurvedi, pita doša sastoji se od vatre i vode.
Poseban dio ovog principa je agni, što u prijevodu sa sanskrta znači vatra.
On predstavlja vatru probavnog sustava i odgovoran je za varenje svega što čovjek pojede, popije, pomiriše, čuje, vidi, dodirne...  Agni transformira sve što dolazi u duh i tijelo.


Kuhanje uvodi agni u vodu


Kada pijemo nekuhanu vodu, naš unutrašnji agni mora probaviti sve bakterije, parazite, spore i plijesni koje voda sadrži. Ako je agni slab, dolazi do bolesti.
Zato mnogi zapadnjaci dobiju dizenteriju čim stignu u Indiju. S druge strane, ako vanjski agni već uništi ove neželjene tvari, bolest se ne javlja.
Sada je jasnije zašto se voda (i hrana) kuhaju.
Ranije, dok se kuhalo na otvorenom plamenu, to je bilo vidljivo i golim okom - kuhanjem se vatra, odnosno oganj (agni) uvodi u kuhanu tvar.
Kuhana voda ima višak agnija i samim tim se lakše probavlja u tijelu i potiče imunitet.

Redovna upotreba prokuhane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.


Kada pomaže vruća voda


Općenito se može reći da sve bolesti nastaju zbog nakupljanja tjelesnih toksina.
Kada je agni jak, korisni dijelovi hrane apsorbiraju se i sudjeluju u normalnom razvoju tkiva, a nekorisni se izbacuju kroz crijeva i urin.
Međutim, kada je agni slab, jedan dio hrane niti se apsorbira, niti se izbacuje. On ostaje truljeti u crijevima i stvarati ljepljivu tvar neugodnog mirisa, koja se zove ama.
Nakupljanje ame u raznim dijelovima tela leži u temelju svake bolesti.
Zato ayurveda kod raznih bolesti preporučuje upotrebu vruće, prokuhane vode. Ovo se najbolje vidi u slučaju povišene temperature.
U akutnim stanjima, kada je visoka temperatura posljedica prehlade ili gripe, ayurveda propisuje da se koristi voda pripremljena u odnosu pola-pola.
Dakle, kuhajte litru vode dok ne ostane pola litre, a zatim je naspite u termosicu. Ako pacijent svakih pola sata pije po jedan do dva gutljaja vruće vode, groznica će brzo proći.
Naravno, voda ne smije biti vrela, da oprži jezik, već vruća, kao čaj.
Redovna upotreba prokuhane vode, koja je kuhana dok nije ostalo 75 posto početne količine, preporučuje se kod svih kroničnih i upornih bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinusitis, angina pektoris i druge srčane smetnje, celulit, gojaznost i druge.


Recept za dubinsko liječenje


S druge strane, ako patite od kronične groznice, to ukazuje da se ama nalazi duboko u tkivima i da je pustila korijen. Tada se preporučuje čuveni ajurvedski recept – šadangpanija. To je voda kuhana dok ne ostanu dvije petine ukupne početne količine.
Kuhanjem svedite litru vode na 0,4 litre te je dajte pacijentu da je pije. Prilikom ove terapije, pacijent ne unosi u organizam ništa osim ove vode, a terapija smije trajati najviše tri dana, ovisno o pacijentovoj snazi i bolesti.
Takvu terapiju potrebno je provoditi isključivo pod liječničkim nadzorom.


Jak agni - zdrav čovjek


Agni je temelj autoimunog sistema i proždire sve štetne tvari koje se spremaju ugroziti naše telo, bilo da su to mikroorganizmi, otrovi, tjelesni otpaci, emocije, klimatski utjecaji i drugo.
Kome je agni snažan, oduprijet će se svakoj bolesti. S druge strane, slab agni dovodi do nakupljanja štetnih materija u tjelu i potom do mnogih akutnih i kroničnih bolesti.
Ojačajte  agni i osigurajte si dug život i optimalno zdravlje.

Agni (probavna vatra)

Agni - naša probavna vatra
agniPrema ayurvedi, ako želimo imati dobro zdravlje, naše doše i agni (probavna vatra) trebaju biti usklađeni.
Na sanskrtu, agni znači vatra. U vanjskom svijetu vatra je odgovorna za vrućinu i rast svih živih organizama.
U našem tijelu agni održava vitalnost, razvoj i snagu.
Agni probavlja hranu, hrani tkiva i odvaja otpadne tvari. Odgovoran je za dužinu života i zdravlje.
Upravo zbog toga, ayurveda posvećuje posebnu pažnju pravilnom funkcioniranju agnija u organizmu.


Slaba probava je uzrok većine bolesti


Ayurveda
tvrdi da je slaba probava uzrok većine bolesti.
Slaba probava uzrokuje nakupljanje ame, odnosno toksina, u našem tijelu.
Probavnim procesom upravlja agni - probavna vatra.
Agni možemo shvatiti kao skup enzima i hormona koji upravljaju svim probavnim i metaboličkim funkcijama.
Ukratko, agni je unutarnja vatra koja pokreće sve biološke procese i transformira tvari iz jednog oblika u drugi.
Agni je u ayurvedi toliko važan da se prije početka bilo kakvog tretmana, neovisno o bolesti, utvrđuje njegovo stanje. Većina ayurvedskih preparata regulira upravo probavnu vatru.
Kada naš agni savršeno funkcionira i probavlja svu unesenu hranu, nastaje stanje zvano "samagni". U ovom stanju osoba puca od zdravlja i životne energije.


Trinaest vrsta agnija


U našem tijelu obitava trinaest vrsta agnija koji su odgovorni za probavu.
Jatharagni je odgovoran za kemijske procese koji se odvijaju u želucu i crijevnom traktu, probavljanje hrane i odvajanje hranjivih tvari od otpada.
Pet bhutagnija probavljaju pet elemenata (eter, zrak, vatra, zemlja, voda) na molekularnoj razini. Oni su oblik topline koja je uvijek prisutna u svim tkivima.
Sedam dhatagnija donose nutrijente u sva naša tkiva. Oni pomažu asimilaciji i transformaciji hranjivih sastojaka dobivenih od bhutagnija.
Tijekom procesa asimilacije, uz pomoć ovih probavnih vatri, stvara se otpadni materijal.


Kako dolazi do disbalansa agnija


Do disbalansa agnija može doći zbog:
  • pretjeranog unosa ljute i masne hrane
  • nepravilnog kombiniranja namirnica
  • korištenja lijekova, posebno antibiotika
  • crijevnih parazita
  • pretjeranog unosa mliječnih proizvoda
  • pušenja i konzumiranja alkohola
  • trudnoće, predmenstrualnog perioda i menopauze
  • neredovitih obroka i sna
  • stresa, anksioznosti, loših obiteljskih odnosa...

     

Tri doše i agni


Na probavnu vatru djeluju i naše doše.
Višak vata doše stvara slabu, neredovitu probavu i uzrokuje plinove.
Višak pitta doše stvara situaciju poput one u pregrijanoj pećnici. Hrana prebrzo sagorijeva, osoba ima goreće senzacije, žedna je, povećana joj je želučana kiselina.
Višak kapha doše stvara slabu probavu. Kao rezultat toga, osjećamo se tromo, slabo, bespomoćno i bezvoljno, teško nam je na želucu ili patimo od zatvora.


Kako vratiti dobru probavu


Da bi poboljšali probavnu vatru...
  • Redovito spavajte
  • Jedite svaki dan u isto vrijeme
  • Jedite umjereno, prožvačite svaki zalogaj
  • Radije jedite više manjih obroka dnevno, nego par obilnih
  • Izbjegavajte čitanje novina i gledanje televizije za vrijeme obroka
  • Nakon jela ostanite sjediti u miru desetak minuta, tek onda nastavite s aktivnostima
  • Nemojte piti za vrijeme obroka
  • Tekućinu uzimajte otprilike sat vremena prije i sat vremena poslije obroka
  • Voće jedite pola sata prije obroka ili između obroka
  • Nemojte jesti krutu hranu nakon 18.00 sati
  • Prije obroka umirite se, meditirajte ili u srcu blagoslovite hranu
  • Jedite smireno, u ugodnoj atmosferi, bez žurbe
  • Naučite se pravilno kombinirati namirnice
  • Koristite začine koji poboljšavaju probavu
  • Hranite se prema vašem tjelesnom tipu
  • Redovito postite


Bez pravilnog funkcioniranja agnija ne možemo biti zdravi.
O agniju ovisi naša vitalnost, izgled, tjelesna temperatura, snaga i rad imunološkog sustava.
Kada probavna vatra dobro radi, svi toksini, bakterije i virusi u našem tijelu budu uništeni.
Snažan agni probavlja svu unesenu hranu, hrani naša tkiva i organe te eliminira štetne tvari - što osigurava zdravlje

Lavlja gljiva (lat. Hericium Erinaceus)

Lavlja gljiva obnavlja živčani sustav
Gljiva neobične vanjštine glavni je sastojak ukusnog jela, no u zadnja su dva desetljeća otkrivena njena brojna ljekovita svojstva.
Lavlja gljiva (lat. Hericium Erinaceus) svoje je ime na hrvatskom dobila po sličnosti s lavljom grivom.
Amerikance je njen izgled asocirao ne samo na lava, nego i na ježa, pa se na engleskom zove lion's mane mushroom (grivasta gljiva) i hedgehog mushroom (ježeva gljiva).

Lavlja gljiva prirodno raste u Sjevernoj Americi, Kini i Japanu, dok je u Europi rijetka.
U prirodnom okruženju, obično se nalazi na odumrlom drveću kao što su hrast i bukva u kasno ljeto i jesen.
U Europi se uzgaja samo u laboratorijima u strogo kontroliranim uvjetima, koji odgovaraju njenom prirodnom okruženju.


Hrana za neurone


Lavlja je gljiva među najcjenjenijim jestivim gljivama. No, njen je ugled u medicinskoj znanosti jednako velik kao i u kulinarstvu. 
Ovu medicinsku gljivu nazivaju prirodnom hranom za neurone, zbog njene sposobnosti da obnavlja živčani sustav.
Japanci su joj nadjenuli nadimak "gljiva 21. stoljeća", u skladu sa sloganom prema kojemu je ovo stoljeće posvećeno mozgu.
Gljive sadrže aktivne sastojke odgovorne za liječenje živaca i poboljšavanje moždane funkcije. 

Američki i kineski stručnjaci uspjeli su iz lavlje gljive izdvojiti dva aktivna sastojka – hericenon i erinacin - koji potiču proizvodnju faktora neuronskog rasta (NGF).
Faktor neuronskog rasta je bjelančevina koja igra značajnu ulogu u zdravlju i dugovječnosti nekoliko vrsta živčanih stanica u središnjem i perifernom živčanom sustavu.
Spomenute aktivne tvari iz lavlje gljive uspijevaju utjecati na mozak zato što zbog svoje niske molekularne težine lako prelaze iz krvotoka u mozak.

Najvažniji sastojci lavlje gljive

* derivati cyathana (diterpenoidi)
* beta-D-glukan
* ergosterol (provitamin D2)
* erinacini Q i R
* ksilan
* glikoksilan
* mano glikoksilan
* galaktoksilo glukan
* hetero beta glukan


Liječi kognitivne poremećaje


Osim što obnavljaju neurone, aktivne tvari iz lavlje gljive ponovno izgrađuju zaštitnu mijelinsku ovojnicu živčanih stanica.
Na takav način se poboljšava neuronska provodljivost za signale koji su ključni za komunikaciju između živčanih stanica.
Neki liječnici poput dr. Paula Stametsa, stručnjaka za medicinske gljive,  preporučuju lavlju gljivu kao terapiju za Alzheimerovu bolest, demenciju, multiplu sklerozu i mišićnu distrofiju.

Prvo je istraživanje o neurokognitivnim učincima lavlje gljive izvedeno 1991. u Japanu, a nakon toga je još mnogo istraživanja potvrdilo da hericenoni i erinacini potiču obnovu živčanih stanica.
U jednoj od novijih studija, dovršenoj 2009. u Centralnoj i neurokirurškoj bolnici u Isogu (Jokohama), 30 je Japanaca s blagim kognitivnim oštećenjima liječeno s ovom gljivom.
Terapija je donijela značajna poboljšanja, koja su trajala dokle god su pacijenti uzimali gljivu.
Učinak lavlje gljive na mozak ne ograničava se na kognitivne, nego zahvaća i afektivne funkcije.
Jedna je klinička studija provedena 2010. u Japanu među post-menopauzalnim ženama pokazala da žene koje jedu pečenu lavlju gljivu osjećaju manje tjeskobe i depresije, dok im je sposobnost koncentriranja pojačana.


Blagodati po probavu


Druge dobrobiti gljive uključuju zdravu probavu, regulaciju kolesterola, sniženje šećera u krvi i promicanje zdrave i mladenačke kože.

Zahvaljujući beta glukan polisaharidima, lavlja gljiva blagotvorno djeluje na probavni sustav. Ovi su polisaharidi poznati po tome što pospješuju funkciju želučane sluznice, važan dio probavnog sustava.

Oboljeli od dijabetesa također imaju korist od lavlje gljive, jer ona snizuje nivo glukoze, sprečava polidipsiju i obuzdava snažnu žeđ svojstvenu šećernoj bolesti.

Još jedan sastojak ove gljive, cijatan, pomaže u liječenju čireva i karcinoma želuca i jednjaka.
Nedavna su istraživanja utvrdila i povoljno djelovanje lavlje gljive na kožu.
Pokazalo se da polisaharidi iz ove gljive snažno potiču proizvodnju antioksidirajućih enzima, čime je ova gljiva postala dio arsenala protiv starenja.


Tegobe kod kojih pomaže lavlja gljiva:

* Alzheimerova bolest
* multipla skleroza
* demencija
* depresija
* opsesivno-kompulzivni poremećaj
* shizofrenija
* autizam
* anoreksija
* bulimija
* mišićna distrofija
* želučani čirevi
* gastritis

Čaga (lat. Inonotus obliquus)

Neugledna parazitska gljiva uništava stanice raka, liječi artritis i pomlađuje organizam
čagaČaga (lat. Inonotus obliquus) parazitska je gljiva na brezi koja nalikuje izgorjeloj izbrazdanoj kori.

Raste u šumama breze diljem Sjeverne i Istočne Europe, Rusije i Koreje.

Najzastupljenija je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoeuropskoj medicini.

Tisućama godinama čaga se koristi diljem Euroazije, gdje je zbog svoje ljekovitosti bila poznata  i pod nazivima "dar od Boga“ i "kraljica bilja“.

Stari Azijci su je primjenjivali za održavanje zdrave prirodne ravnoteže (chi), vjerujući da daje mladolikost, produžuje život i jača imunitet.

Njena ljekovitost dokumentirana je u najstarijem službenom popisu ljekovitih tvari, kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Jing, staroj 2300 godina.

U tom je djelu zahvaljujući raznovrsnim i sveobuhvatnim ljekovitim svojstvima prozvana "nadmoćnom biljkom".

Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi "Odjel za rak“ nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastitom ozdravljenju od  karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspješnog liječenja po klinikama.

Danas se na čagi provode mnoga istraživanja i sve više ljudi otkriva njenu iscjeliteljsku moć.


Ljekovita svojstva čage


Moderna istraživanja pokazala su da je čaga puna dragocjenih bioloških aktivnih tvari, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka.

U njenom sastavu nalaze se  fenolni spojevi, melanini, triterpenoidi i mali postotak betulinske kiseline.

Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se čagina kiselina, koja prema tvrdnji ruskih znanstvenika normalizira metabolizam i ljekovito djeluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

Čaga je najjači poznati antioksidans. Biljke poput aronije i goji bobica  nisu joj ni blizu po antioksidativnim vrijednostima. Ona zauzima prvo mjesto na ljestvici ORAC, koja mjeri razinu antioksidansa u namirnicama.


Uništava zloćudne stanice


Čaga je prirodni borac protiv tumora zahvaljujući betulinskoj kiselini, koja sprečava razvoj raka i uništava kancerogene stanice, pritom ne dirajući zdrave.

Djeluje protiv raka dojke, jajnika, vrata maternice, prostate, pluća, želuca,  slezene, mozga i timusa te leukemije, melanoma i limfoma.
Čaga svojim moćnim protuupalnim djelovanjem i mehanizmom apoptoze uništava deformirane stanice.

Korisna je i kao dodatak konvencionalnim sredstvima za kemoterapiju, jer ublažava njihove nuspojave i jača imunitet.


Prirodni adaptogen


Čaga je moćan adaptogen, što znači da djeluje protiv stresa, koji uzrokuje 90 posto svih bolesti.

Sovjetska vlada je svojedobno svojim sportašima i astronautima naredila da koriste adaptogene za poboljšanje umnih i tjelesnih sposobnosti.

Jedan od njih je bila i čaga, koja se pokazala najdjelotvornijom.


Štiti zglobove i vene


Ruski znanstvenici uspjeli su napraviti kreme od čage za zglobove i vene. Razvili su sistem mikrokapsula, koji omogućava sastojcima čage da lako prodru u kožu i djeluju neposredno u zglobu, u žarištu oboljenja.

Taj lijek ublažava bol, zaustavlja grčenje mišića, potiče uklanjanje soli i toksina iz zglobova, osjetno usporava njihovo starenje i razaranje hrskavičnog tkiva.

Izvještaji iz klinike u Vladivostoku spominju stopostotno izlječenje od psorijaze, što se jako rijetko postiže kod te bolesti.

Aktivne komponente u čagi djeluju...
  • antioksidativno
  • antikancerogeno
  • antitumorski
  • antivirusno
  • imunostimulativno
  • analgetski
  • antiupalno


Pripravci od čage


U pravilu se čaga melje u fini prah i pretvara u napitak sličan kavi ili čaju, a može primjenjivati i u obliku tinkture.

Redovito konzumiranje čaja od čage štiti od stresa, trajno povećava otpornost organizma prema bolestima i daruje dugovječnost.
Sibirski ga narodi redovno piju, što je možda uzrok njihove izvanredne dugovječnosti.

Čagu možete nabaviti preko interneta u obliku praha ili gotove tinkture. Pobrinite se da nabavljate divlju organsku čagu, koja je slobodna od svih pesticida.

Većina ovih informacija samo su vrh sante, jer su istraživanja ove ljekovite gljive tek počela. Sigurni smo da će budućnost razotkriti čudesna ljekovita svojstva čage.

понедељак, 11. фебруар 2013.

Kako brzo i učinkovito sniziti krvni tlak

Sirovi bademi


Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju razine vašeg krvnog tlaka.
Oni su ključna komponenta prehrambenih pristupa za zaustavljanje hipertenzije jer su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri sniženju razina kolesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snizuju krvni tlak.
Iako se uvelike sastoje od masti i kalorija, bademi pomažu i pri gubitku težine te izgradnji mišićne mase, što znači da pospješuju zdravu cirkulaciju.
Kada se jedu s ostalim orašastim voćem koje smanjuje krvni tlak, kao što su orasi, bademi su jedan od najblagotvornijih proizvoda po kardiovaskularno zdravlje.


Ljuta paprika


Ljuta paprika je nedvojbeno jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog tlaka. Ova namirnica širi krvne žile i pomaže slobodnijem protoku krvi te posljedično smanjuje krvni tlak i pritisak krvi na stijenke arterija.
Promiješajte jednu ili dvije čajne žličice ljute paprike u toploj vodi s medom i aloa verom  i dobit ćete moćan domaći lijek protiv hipertenzije.
Ako je ovo piće previše žestoko za vaš ukus, uzimanje ljute paprike u obliku dodatka prehrani još je jedna odlična opcija za prirodno sniženje krvnoga tlaka.


Sok kokosa


Bogat kalijem, elektrolitima i drugim važnim nutrijentima, sok kokosa dokazano pomaže značajnom sniženju krvnoga tlaka kod većine ljudi koji ga piju.
Nedavno je istraživanje utvrdilo da je uzimanje soka kokosa dovelo do značajnog sniženja sistoličkog tlaka kod 71 posto sudionika, dok je 29 posto postiglo bitno sniženje dijastoličkog tlaka.


Sirovi kakao


Bogat flavonoidima i drugim protuupalnim nutrijentima, sirovi kakao još je jedno prehrambeno oružje protiv hipertenzije koje ćete htjeti imati u vašem arsenalu.
Flavonoidi u kakau djeluju kao adaptogeni, pomažući tijelu da se bolje nosi sa stresom, čestim uzrokom hipertenzije. Uz to, pomažu i u snižavanju stresnih hormona, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnoga tlaka.
Brojne studije su otkrile da flavonoidi u kakau dovode do smanjenja krvnog tlaka od 4.7/2.8 mmHg te da štite od srčanih bolesti koje se često dovode u vezu s visokim krvnim tlakom.


Kurkuma


Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upale u cijelome tijelu.
Budući da je upala primarni uzrok visokog kolesterola pa i visokog krvnog tlaka, smanjenjem upale, kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi.
Kada se uzima s crnim paprom koji nije tretiran zračenjem, pomaže u opuštanju krvnih žila i čišćenju nakupina koje često vode do visokog krvnog tlaka.
Kurkuma je, također, prirodni razrjeđivač krvi, što je još jedan način na koji se ova snažna biljka bori protiv hipertenzije.


Češnjak


Istraživanje provedeno 2010. u Australiji otkrilo je da je češnjak još jedan prirodni lijek koji smanjuje razinu kolesterola i visoki krvni tlak.
Ako želite izbjeći neugodan miris kojeg uzrokuje konzumacija svježeg češnjaka, poslužite se dodacima prehrani s češnjakom u obliku tableta ili kapsula.

dOMAĆI kVASAC

Pomijesaj 50g brasna 850 ili razenog sa 1 dl vode i ostavi pokriveno na toplom, drugi dan dodaj 150 g brasna i 1,5dl vode, pomijesaj, pokri i ostavi do slijedeceg dana, To ti je kvas. Zamijesi s njim kruh i otkini komadic za slijedeci put.
to ti je to, pozzz…



Evo dva recepta http://www.coolinarika.com/recept/beskvasni-jecmeni-hleb/
http://www.coolinarika.com/recept/kruhhljeb-sa-sodom-bikarbonom/
Iako, nije mi jasno zašto kvasac nije dobar, kad ga preporučuju jesti (B vitamin ili tako nešto)




Ruski recept hleba bez kvasca- umesto kvasca stolecime koristili HMELJ(лат. Humulus):
1. Припрема квасца
1.1. Suvi hmelj dopuniti dvostruko vodom,i kuvati ,dok se neukuva voda na pola.
1.2. Posle 8 sati procediti
1. 3.Jednu solju toj tecnosti sipati u teglu od pola litra,dodati 1 kaf.kas. secera ili meda,pola solji brasna,dobro promesati.
1.4.Gotovu smesu ostaviti na toplom 2 dana,narastice otpriliki duplo.
1.5. Cuvati u frizideru,dodavati u testo umesto kvasca.

dOMAĆA vEGETA

Recept za DOMACU VEGETU
1KG Soli,500g crnog luka,1kg crvene paprike, 1,5kg sargarepe, 1,5kg paradajza, 2 komada persuna sa listom, 2 komada celera sa listom, 4 komada praziluka. Sve se samelje na masinu za meso ili blender, ili trenicu, dobro izmesa, odstoji par sati, potom stavi u tegle, dobro zatvori i stavi u spajz, nepromenjeno moze da stoji i do 2godine. To je moje iskustvo. Od ove mere se dobije 7 do 8 tegli od 700gr.


I recept:
1 kg celera
1 kg paškanata
1 kg peršuna
1 kg mrkve
1 kg soli
1 veza peršunovog lista
1 veza lista celera
Sve samleti na mašini za meso, posoliti i izmešati. Napuniti tegle i čuvati u ostavi do godinu dana, može i duže.
II recept
1 kg mrkve
1 kg peršuna
1 kg celera
3 korena paškanata
1/2 kg kelerabe
1/2 kg zelenog paradajza (rajčice)
3-4 glavice crnog luka
800 gr soli
Postupak isti. Oprano, posuženo povrće samleti na mašini za meso, pomešati, posoliti i staviti u tegle. Ja napravim jednu meru i imam preko cele godine. Domaće je ipak najbolje!